IMG_1505

Els passats 25 i 26 de novembre van tenir lloc les 5es Jornades de la Xarxa 9 Barris Acull, aquest any amb el títol ‘Construint alternatives’, a l’Ateneu Popular de 9 Barris. A la cita hi van assistir 74 persones de més 40 entitats, del districte i de la ciutat.

Divendres 25, el Javier Moreno ens va facilitar dades molt significatives respecte l’impacte de la immigració al sistema de benestar espanyol durant els darrers anys. Les dades mostren clarament com l’arribada de treballadors i treballadores d’altres països ha permès el creixement econòmic i la supervivència de determinats sectors d’activitat -com l’agricultura, el sector domèstic o la construcció-. D’altra banda, i molt contràriament als discursos populistes predominants, és gràcies a l’aportació d’aquests col•lectius que el sistema de Seguretat Social no ha entrat en dèficit i que ha pogut fer front a l’augment de despeses generades pel context de crisi.
Dissabte 26 el vam dedicar a analitzar els discursos polítics al voltant de la immigració: quins tipus de discursos són, quins objectius persegueixen i quin són els seus efectes sobre la convivència entre veïns/es.
A la primera taula rodona, ‘Les entitats davant el discurs polític’, es va analitzar a fons l’experiència de Badalona. En aquest municipi, les entitats socials han reaccionat davant els discursos alarmistes del Partit Popular creant una plataforma, Badalona Som Totes i Tots, que es declara agent polític no institucional i que defensa un model de ciutat basat en la cohesió social, la convivència, la igualtat d’oportunitats i l’exigència de drets i deures pel conjunt de la ciutadania.
Finalment, la darrera taula rodona, ‘Crisi, discurs polític i immigració’, va comptar amb la participació de Ricard Zapata Barrero, Carmen Sarasúa, Xavier Rius i José Martí Gómez com a moderador. Es va abordar el concepte de ciutadania, els canvis en la percepció social dels moviments demogràfics i els reptes de futur en la gestió política de la immigració. El tema era complex. Els ponents ens van deixar algunes reflexions interessants i molts interrogants sobre la taula... Per a les properes jornades?
Podeu veure les fotos a la nostra galeria d'imatges i els vídeos a: