vol2

Al país de les sopes hi vivia un gran xef, de gran panxa i butxaques repletes, al qual tots coneixien com a Monsieur Mercat. Tot i que era el responsable d’elaborar tots els menús, aquests podien ser inspeccionats per la ciutadania, gràcies a un sistema d'olles col•lectives.

A poc a poc, l'apetit del gran xef es va anar fent més insaciable i, amb l'ajuda dels seus marmitons assistents, va eliminar el sistema de controls, fins que va acabar fent malbé la gran sopa col•lectiva, i la gent va començar a emmalaltir de desnonamentits, aturmianasi i altres malalties.

No obstant això, la gent havia deixat tant de temps a les seves mans l'elaboració de les receptes, que els sopers i soperes amb prou feines van tenir capacitat de resposta. I com que Monsieur Mercat era l'únic que tenia l'accés a tots els menús i ingredients, i a més tenia el control dels seus com-marmitons, en lloc d'expulsar-lo del país, la gent va lliurar a les seves mans la cerca de la recepta que els salvés d'aquella pandèmia.

El gran xef va ser molt hàbil en els seus arguments: “el problema -els deia- és que heu menjat més sopes de les que necessitàveu, i amb més ingredients dels aconsellables, així que us podeu quedar sense sopa una llarga temporada”.

I va començar a elaborar sopes de ceba sense ceba, i gaspatxos i escudelles amb la meitat d'ingredients, mentre ell es quedava amb l'altra meitat per omplir la seva insaciable voracitat, i fent esplèndids banquets amb les millors sopes.

Mentrestant, espantats, els sopers i soperes acceptaven amb resignació les noves receptes, malgrat que no només no les trobaven gustoses, sinó que van començar a notar símptomes de debilitat i anèmia. Simplement temien quedar-se sense sopa.

Fins que un dia, algú va cridar que altres receptes eren possibles: contra les retallades, contra la por, solidàries, contra els desnonaments, per la cohesió social… A poc a poc aquests missatges es van anar estenent pel país de les sopes, i la gent va anar perdent la por a Monsieur Mercat, i aquest va anar perdent el seu poder.

Això no és més que un conte, que et pots prendre amb humor i ironia, mentre degustes i comparteixes, amb alegria, les saboroses, nutritives i mítiques sopes sense retallades del 9è Festival de Sopes del Món Mundial.