Sin título

alerten del perill de fomentar estereotips a través de continguts mediàtics, com el programa “Palabra de gitano” (Cuatro)

Apel•lem a la responsabilitat social dels mitjans de comunicació, que tenen un paper molt important en la consolidació i difusió de rumors i estereotips.

Les Entitats de la Xarxa BCN Antirumors voenl manifestar el seu suport a les entitats gitanes que han denunciat el contingut del programa, com la FAGIC, Unión Romaní o el FSG.

Arrel de l’emissió del primer programa de la sèrie “Palabra de gitano”, el passat diumenge 10 de febrer a Cuatro, les Entitats de la Xarxa BCN Antirumors volem manifestar la nostra preocupació davant les males pràctiques que alguns mitjans de comunicació realitzen en el seu paper de comunicadors i entreteniment en el que respecta al tractament de minories.

Com a xarxa que treballa per eliminar els rumors negatius que dificulten la convivència en la diversitat, respecte el contingut d’aquest programa volem manifestar que:

- Considerem que s’ha vulnerat el Codi Deontològic del Col•legi de Periodistes de Catalunya, que en el seu article número 12 indica que cal “actuar amb especial responsabilitat i rigor en el cas d'informacions o opinions amb continguts que puguin suscitar discriminacions per raons de sexe, raça, creences, extracció social i cultural i malaltia, així com incitar a l'ús de la violència, evitant expressions o testimonis vexatoris o lesius per a la condició personal dels individus i la seva integritat física i moral.”

- El poble gitano és un grup heterogeni que no pot ser representat per les accions d’unes poques persones. Per tant no es pot tractar de manera homogeneïtzadora.

- Les representacions sensacionalistes basades en tòpics i estereotips, que destaquen els aspectes més morbosos fomenten visions esbiaixades que poden fomentar actituds discriminatòries. A més de representar una manca de respecte i ridiculització d’una cultura.

- Aquestes pràctiques poden tenir greus conseqüències socials, doncs consoliden una visió estigmatitzadora d’un col•lectiu víctima de racisme durant molts anys. És també responsabilitat dels mitjans de comunicació contribuir a trencar els rumors i prejudicis que denigren les persones i no a fomentar-los.

- Demanem als responsables de Cuatro i del programa, que rectifiquin el missatge i modifiquin el contingut que sigui necessari pels propers programes de la sèrie.

Tanmateix, volem donar el nostre suport a les entitats gitanes que han denunciat el programa i que, malauradament, han de denunciar no poques vegades el tractament discriminatori i/o vexatori que es dóna del poble gitano des dels mitjans de comunicació.

Entitats de la Xarxa BCN Antirumors
15 de febrer del 2013, Barcelona