Cartell del Mercat  0516
data: 
Sat, 14/05/2016 - 11:00

Contra l'atur i la precarietat
Tornem a ocupar les places
5 anys del 15M

El proper 15 de maig es celebren 5 anys del 15M que passa per ser un dels moviments ciutadans que més influència ha tingut a nivell social, mediàtic i polític en el que portem de segle XXI. Va aparèixer mesos després de l'anomenada primavera àrab amb l'emblemàtica ocupació de la plaça Tahrir del Caire. Inspirada en aquesta, arreu del país i de l'Estat es van ocupar moltes places per part de les/els "indignats/des". Aquestes "acampades urbanes" varen evidenciar un malestar generalitzat davant de les pràctiques polítiques, judicials i econòmiques de la classe dirigent catalana i espanyola.

Al crit de "no ens representen" va quedar palesa la desconnexió entre " el poble" i les institucions, i els seus representants, que es va anar generant després de 30 anys de "democràcia". L'escenari era la "crisi" ("estafa" segons moltes pancartes a les places) que es va iniciar al 2007 per la caiguda del sistema financer especulatiu intenacional i que a l'Estat espanyol va significar l'esclat de la "bombolla immobiliària". La corrupció, les retallades dels serveis públics, les portes giratòries, els ajuts multimilionaris als bancs i caixes, els desnonaments, l'atur i la precarietat eren alguns dels ingredients claus per explicar aquest trencament popular. A més, l'escenari era preelectoral, les eleccions municipals varen ser el 22 de maig.

Les places de ciutats, pobles i barris van ser un lloc e trobada clau entre persones provinents de moviments socials organitzats i població que mai havia militat. Les assemblees generals s'omplien de milers de persones i al llarg del dia s'hi donaven innumerables àgores temàtiques. En pocs dies es crearen petites ciutats hiperactives plenes de propostes i iniciatives, generant-se grups temàtics de treball i teixint-se xarxes de suport. Durant aquells dies d'efervescències varen néixer diferents moviments: els/les imprescindibles "aiaoflautes", l'universitat indignada, les feministes indignades, assemblees de barri, etc. Es van donar suport a treballadores (Telefònica i d'altres) i manifestacions contra les retallades (davant del Parlament o en hospitals) .

La proposta

Aquelles setmanes serviren per a donar la raó a l'eslògan "sí se puede" i donar força i visibilitat a moltes lluites col•lectives, una d'elles la PAH! És des d'aquesta perspectiva, la de fer una valoració dels efectes del 15M 5 anys i de quina és la situació actual, que es vol organitzar el Mercat ImPorta del 14 de maig de 2016. Convocar als diferents moviments de lluita per tal de recrear una nova plaça.

Es genera la convocatòria sobretot des de dos col•lectius que conformen el Mercat, l'Assemblea de persones aturades de Nou Barris i l'Associació 500x20. El primer té com objectiu lluitar contra l'atur i generar una ocupació digne i de qualitat, el segon contra els desnonaments i pel dret a l'habitatge. Per aquest motiu el leitmotiv d'aquest Mercat és contra l'atur i la precarietat. I a l'àgora serà el tema a tractar.

Però sobretot és vol fer una convocatòria a nivell de Barcelona i rodalies de:
• Assemblees de persones d'aturades,
• PAHs,
• Iaioflautes,
• col•lectius en defensa de la Sanitat Pública,
• marees grogues, verdes, taronges, etc.
• moviments sectorials contra la precarietat laboral ("correscales", "kellys", etc.).
• i altres moviments (Stop pujades, tanquem els CIEs, Aturem Mare Mortum, etc.)

Volem que la plaça Sóller esdevingui un punt de trobada i una demostració de la vigència d'aquestes lluites ocupant-la durant tot el dia i per què no la nit. Es poden generar àgores temàtiques amb debats propositius. És en aquest sentit que convoquem a moviments socials i veïnat a fer de forma festiva una manifestació de que volem més justícia i noves oportunitats de canvi positiu. I en definitiva fer el que diuen els Iaioflautes i "anem a liarla parda".

https://prezi.com/2xikn0er-i0h/el-mercat-social-i-solidari-de-nou-barris...