Festival de Sopes del Món

El festival

Blog del Festival de Sopes

Des de l’any 2004, i després de conèixer l’experiència del Festival de Sopes de Lille (França), 9 Barris Acull i la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements organitzen el Festival de Sopes del Món amb l’objectiu de fomentar la convivència i les relacions entre veïns/es.

Per què un festival de sopes? Primer com una excusa per a trobar-se, i segon perquè la sopa és un símbol de barreja i alhora de diferència, d’alguna cosa molt pròpia i alhora molt universal. Totes les sopes comparteixen uns elements bàsics (el foc, l’aigua i l’olla, etc.), i a partir d’aquí la diversitat és quasi infinita: vegetals, carns, espècies…, i tot allò que cada poble i cada família tingui a l’abast. Les sopes són doncs en essència les mateixes i alhora úniques; totes diferents i totes semblants, com les persones.

El festival és una bona excusa per trobar-nos: els veïns i veïnes tenim l’oportunitat de sortir al carrer, i compartir tradicions culinàries d’arreu. No hi ha res millor que la calor de les sopes per trencar el gel i per deixar de banda prejudicis i estereotips, i donar-nos l’oportunitat de conèixer-nos i plantejar plegats noves iniciatives perquè l’ebullició actual dels nostres barris es tradueixi en unes condicions de vida millors per a tothom.

El Festival en fotos

 

L’essència del festival

Si des de temps immemorials totes les cultures han aprofitat el moment de seure al voltant d’una olla fumejant com un espai per conèixer-se i compartir, per què no podrien les sopes convertir-se en un símbol d’aquest esperit de trobada i d’intercanvi relacionat amb la gastronomia?

Aquest és el repte que es proposa des d’ara fa divuit anys el Festival de Sopes del Món Mundial organitzat per la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements i l’Associació 9 Barris Acull al districte de Nou Barris.

L’exposició ‘10 anys Sopes del Món’

El Festival de Sopes del Món és una gran festa de la convivència, perquè la sopa és un símbol de convivència: totes les sopes són en essència les mateixes i alhora úniques, totes diferents i alhora semblants, com les persones.

L’exposició ‘10 anys Sopes del Món’ és un homenatge a aquesta rica experiència, i molt especialment a totes aquelles persones -veïns i veïnes, col·lectius i entitats- que l’han fet possible.

Veure plafons expo

Les imatges

Us proposem un viatge a través de quaranta imatges emblemàtiques d’aquesta màgica festa, captades per les càmeres dels fotògrafs de 9 barris imatge: Alberto Sanagustín, Joan “Linuxbcn”, Manel Sala “Ulls”, Manel Villalba, Pedro Click i Pili E. G.

Veure fotos

Barris diversos, barris cohesionats

Tots els pobles elaboren els seus brous amb productes que tenen a mà al seu entorn. El resultat del procés d’ebullició d’aquesta diversitat d’ingredients és un plat exquisit i nutritiu.

Ara ja fa uns anys que va entrar en escena un nou procés migratori que va transformar els nostres barris i la nostra vida quotidiana. Podem dir que actualment, com la sopa, els barris estan bullint i que el resultat d’aquesta ebullició és una sopa única: uns barris diversos, uns barris millors i més cohesionats.

 

L’art de la sopa

Entenem la cuina en tant que expressió artística: els cuiners i cuineres són per nosaltres uns grans artistes de la sopa que ofereixen les seves creacions a tothom que les vulgui tastar. És una festa basada en l’intercanvi i la gratuïtat, en la qual donar i rebre és important.

 

 

Les sopes i les receptes

Sopes d’arreu del món, receptes tradicionals o innovadores, sopes exòtiques o de temporada, sopes curatives, sopes reivindicatives… Més de 600 receptes s’han pogut tastar al llarg de tots aquests anys, totes especials, totes igual d’importants; 400 cuiners i cuineres i més de 200 entitats i col·lectius han participat en les diferents edicions.

Totes les receptes

 

L'Associació 9 Barris Acull

9 Barris Acull és una associació integrada per més de vuitanta entitats, entre les que figuren AAVV, AMPA, parròquies, associacions culturals i esportives, entitats de lleure i de solidaritat, escoles d’adults, etc. i en la qual està representat també el districte municipal.

La finalitat de l’Associació és treballar de forma coordinada per fomentar la convivència i facilitar la incorporació als barris dels nous veïns i veïnes que procedeixen de la immigració.