Comunicat del Consell Municipal d’Immigració de Barcelona

Davant la sentència del Tribunal Europeu de Drets Humans sobre les anomenades “devolucions en calent”.

El passat 17 de febrer, la Gran Sala del Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg va canviar el criteri adoptat anteriorment per la Sala que condemnava a l’Estat Espanyol per no garantir l’accés als mecanismes de protecció internacional a dues persones que havien entrat al país saltant la tanca a Melilla i van ser immediatament expulsades sense entrar a valorar la seva situació individual.

Així, el tribunal de drets humans d’Europa considera que la manera en la qual es va accedir a territori espanyol condicionava les garanties que l’estat està obligat a complir i col·loca la responsabilitat en la conducta de les persones individuals.

Des del Consell Municipal d’Immigració de Barcelona, òrgan participatiu de l’Ajuntament representant tant de les entitats de persones migrades o refugiades com de les entitats d’acollida i asil, condemnem aquest canvi de doctrina que suposa una involució en els processos de garantia i d’accés a drets com és el sistema de protecció internacional.

Aquesta sentència suposa la legitimació d’unes pràctiques, les devolucions en calent, que han estat reiteradament denunciades per les organitzacions de drets humans que treballen directament a la frontera i per mecanismes de protecció de drets humans de Nacions Unides, ja que suposen un impediment a l’aplicació efectiva i garantista del dret a la protecció internacional.

Cal recordar que aquest dret és la clau primordial i essencial del dret internacional de les persones refugiades, adoptat al si de les Nacions Unides per tal de protegir als milions de persones que es veuen obligades a fugir dels seus estats per situacions de guerra, persecució política o persecució social.

Aquest dret es veu greument vulnerat per aquesta sentència que obvia les creixents dificultats i traves que l’accés a les anomenades “vies legals i segures” existeix a la frontera sud.

En aquest sentit, la garantia del dret a l’asil és una obligació dels estats i cap proposta d’enduriment d’aquestes vies és acceptable a un país que es considera defensor dels drets humans.

Preocupades per aquesta situació i per les conseqüències que per a la vida de milers de persones pugui tenir aquesta sentència, les entitats del CMIB exigim la garantia per part del Govern de l’Estat Espanyol de no posar en perill l’accés al dret a la protecció internacional de qualsevol persona que entri a territori espanyol i que garanteixi que la situació a les dues bandes de la frontera es troba en plena consonància amb els estàndards més alts de drets humans.

24 de febrer de 2020

24 febrer, 2020