A Nou Barris, després de setze anys cuinant i tastant sopes d’arreu, sabem que una bona recepta comença sempre per uns bons ingredients. Però atenció: no es tracta d’incloure els ingredients més cars o els més difícils de trobar. El més important és que cada verdura, cada espècie o cada llegum doni a la nostra recepta el seu toc especial, que es va afegint al toc que hi donen la resta d’ingredients per acabar fent un caldo particularment saborós… Perquè la sopa surti bé, el secret és seleccionar amb molta cura els ingredients, un a un, i cuinar-los a foc lent i amb molta estima.
Enguany ens hem proposat cuinar una bona sopa d’educació, i per això ens hem aturat a pensar com podríem fer que aquesta recepta fos suculenta… Sens dubte, aquesta hauria de comptar amb alguns ingredients fonamentals, que no hi poden faltar, com el tomàquet per al gaspatxo o els cigrons per a l’escudella. Parlem per exemple d’inclusió, d’igualtat, de coeducació…, elements bàsics amb què cuinar una bona sopa educativa.
Però, què vol dir inclusió? Els especialistes en la matèria consideren que l’educació inclusiva ha d’acomplir dos objectius bàsics:
- Oferir a tot l’alumnat les mateixes possibilitats d’èxit, independentment de les seves característiques personals, necessitats o capacitats físiques o psíquiques.
- Proporcionar l’oportunitat de créixer conjuntament, compartint experiències i aprenentatges, vivint en primera persona la diversitat.
Tan important és, doncs, oferir a tothom les mateixes oportunitats, els mateixos drets, com donar la possibilitat de compartir experiències de manera conjunta. L’escola inclusiva és per definició un espai de diversitat: no és només un lloc on entendre i respectar les diferències, sinó que per sobre de tot és un espai per viure les diferències en primera persona i construir dia a dia la convivència.
A l’escola aprenem compartint, reconeixent la nostra diversitat. Si no compartim, ens perdem bona part de la nostra experiència educativa. Pensem per un moment què seria el Festival de Sopes sense l’experiència de la cuina compartida, sense el caliu dels caldos fumejant, sense la barreja d’olors, de colors i de textures…
Visca la cuina, visca la sopa, visca l’escola!