15 anys de Sopes del Món a Nou Barris

Sopes d’arreu del món, receptes tradicionals o innovadores, sopes exòtiques o de temporada, sopes curatives, reconfortants, sopes reivindicatives…<!–break—> Més de 1.060 receptes s’han pogut tastar al llarg de tots aquests anys al Festival de Sopes del Món de Nou Barris: totes especials, totes importants, elaborades per cuiners i cuineres, entitats i col•lectius que han anat participant en les diferents edicions. Des de l’any 2004, després de conèixer l’experiència del Festival de Sopes de Lille (França), la Xarxa 9 Barris Acull i la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements organitzen aquesta gran festa per la convivència. La idea original de Lille s’ha anat adaptant i transformant, any rere any, a la realitat de Nou Barris, donant-li un nou valor i un nou sentit. L’aportació d’entitats, col.lectius i  veïns i veïnes d’arreu ha estat fonamental en tot aquest procés de transformació: participació, relacions i reivindicacions són avui els seus ingredients principals.

 

Però, per què un festival de sopes? En primer lloc, perquè és una bona raó per trobar-nos i gaudir plegades al voltant d’un bon àpat: sortim al carrer i compartim sopes i secrets culinaris d’arreu. Les sopes ens escalfen, i no hi ha res millor que aquesta escalfor per trencar el gel i deixar de banda els prejudicis i estereotips que ens allunyen de les altres persones. Donar-nos l’oportunitat de conèixer-nos i plantejar noves iniciatives perquè l’ebullició actual dels nostres barris es tradueixi en unes condicions de vida millors per a tothom.

En realitat, la sopa és un símbol de barreja i de diferència, d’alguna cosa molt pròpia i alhora molt universal. Totes les sopes comparteixen uns elements bàsics -el foc, l’aigua, l’olla-, i a partir d’aquí la diversitat és quasi infinita: vegetals, carns, espècies…, i tot allò que cada poble i cada família tingui a l’abast. Totes les sopes són doncs en essència les mateixes i alhora úniques, totes diferents i alhora semblants, com les persones.

Els processos migratoris transformen els nostres barris i la nostra vida quotidiana. Actualment, com la sopa, els barris estan bullint, s’estan cuinant, i el resultat d’aquesta ebullició és una sopa única: uns barris diversos, uns barris millors i més cohesionats. Per a que la sopa surti bona, hem de posar-hi alguns ingredients especials en les proporcions adequades: un parell de litres de solidaritat, un quilo de participació, un manat de diversitat, un cop de debat i reflexió, unes fulles de memòria… i escalfar-ho tot lentament en el foc de la lluita. Tenim els ingredients que ens permetran fer un brou excel.lent!
Ens veiem doncs el 18 de març a la Via Júlia, gaudint de les sopes nutritives i saboroses del 15è Festival, al costat de la companyia dels veïns i veïnes dels cinc continents. Sopes, caldos, cremes, olors i condiments… Vinguis d’on vinguis, vagis on vagis, les sopes ens acompanyen i ens alimenten.

Diluïm les fronteres a cop de culleres!

4 gener, 2018