Celebració de l’Any Nou Xinès a Nou Barris

L’Any Nou és una de les dates més importants per al col.lectiu xinés, i per això volem celebrar-ho a Nou Barris, districte en el que són nombrosos els comerços regentats per aquest col.lectiu.

Tot i que a la Xina actual s’utilitza el calendari gregorià, que és el que utilitzem aquí, el calendari xinés tradicional és diferent: té sis mesos de 29 dies i sis mesos de 30 dies, i cada mes s’inicia amb lluna nova. L’Any Nou Xinès està determinat per la segona Lluna Nova després del solstici d’hivern.

Els signes xinesos s’assemblen a l’horòscop. També són 12, i estan representats per 12 animals: rata, bou, tigre, conill, drac, serp, cavall, cabra, mico, gall, gos i porc. Cada animal representa un any. Així, el 17 de febrer acaba l’Any del Gall i comença l’any 4716, l’Any del Gos. El gos és l’onzè animal del zodíac xinès, i sol associar-se amb la generositat, la fidelitat i la capacitat de superar situacions adverses.

A la Xina, el canvi d’any comporta dues setmanes de festivitats. La vigília de Cap d’Any -el chuxi-, les famílies es troben per menjar. Segons la tradició, es decoren els carrers i les cases amb objectes vermells, ja que es considera que porta bona sort. La celebració finalitza quinze dies més tard amb la coneguda festa dels fanals.

19 febrer, 2018