2022: Joves de Nou Barris superant obstacles
Visibilitzar i sensibilitzar sobre la situació de molts joves i la seva realitat, posant cara i ulls a les seves experiències vitals.
Visibilitzar i sensibilitzar sobre la situació de molts joves i la seva realitat, posant cara i ulls a les seves experiències vitals.
Associació Lola, no estàs sola. Experiència guanyadora l’any 2018. El Lokal sorgeix de l’Associació “Lola, no estàs sola” i pretén ser un espai obert i polivalent per a totes aquelles dones sensellar del Districte de Nou Barris i també a aquelles dones que es troben vinculades a recursos residencials i recursos socials al Districte.
Salesians Sant Jordi Pes Cruïlla. Experiència guanyadora a l’any 2017. Es tracta d’un projecte que s’ha convertit en l’estratègia i excusa perquè joves de diversos orígens i edats s’impliquin en les necessitats del territori i desenvolupin diverses accions comunitàries.
Fundació Privada Taller de Músics. És un projecte d’innovació social per a la inclusió, basat en l’acompanyament artístic de joves músics. Els i les participants reben formació, orientació i recursos per convertir les seves inquietuds creatives en projectes d’emprenedoria i introduir-se al sector. Donem suport al talent musical per tal de contribuir a la transformació i dinamització dels barris, i a l’empoderament dels seus habitants.
Escola Pia Luz Casanova. La finalitat d’aquest projecte és reduir la conflictivitat a l’escola aprofitant per treballar quan sorgeix el conflicte, ja que el conflicte educa – podem aprendre moltes coses. Els propis alumnes seran els mediadors de conflictes. Els objectius principals són valorar el conflicte com una oportunitat de canvi i de creixement personal, així com treballar valors com l’empatia, saber escoltar amb atenció, la paciència, el respecte, la confidencialitat … i en especial, la responsabilitat i l’autonomia.
La Miliciana. Som un grup de joves heterogeni i divers, que lluitem per donar resposta a les problemàtiques que patim les joves d’aquest districte i que participem en les lluites populars dels barris que formen el districte. Els nostres principals objectius són conscienciar de la situació que estem vivint i mobilitzar per la lluita a la gent i principalment a les joves.
Neix amb la voluntat de sumar esforços en l’orientació dels adolescents, motivant?los a “okupar” el seu temps de forma saludable i a “okupar?se” ells mateixos: a ser protagonistes de les seves experiències, els seus pensaments i decisions en un etapa de la vida plena de desequilibris, influències i canvis. La intenció d’aquest és evitar situacions negatives de carrer, desmotivacions i altres problemàtiques que envolten els joves d’avui dia.
Fundació Jovent. Vinculada a la Zona Nord de Nou Barris des del 2015, treballa fomentant la cohesió social dels joves a partir de donar a aquests experiències laborals; amb l’objectiu de lluitar contra l’exclusió i el processos de ruptura que afecten a la vida d’aquests i provoquen un debilitament dels lligams socials. La finalitat d’aquest programa és l’apropament a la inserció laboral i la participació comunitària, tot facilitant al jovent la capacitació, les habilitats i els recursos necessaris per entrar amb èxit al mercat laboral i contribuir a la vida cívica.
Centre d’Esplai Druida. Experiència guanyadora a l’any 2016. Adreçat a infants d’entre 3 i 12 anys del barri de Prosperitat, i per extensió del districte de Nou Barris, i dóna cabuda a uns 60 infants i joves i les seves respectives famílies. L’objectiu general del projecte és compensar deficiències socioeducatives que altres sectors educatius i socials no aconsegueixen cobrir, incidint en la millora de la qualitat de vida dels infants i de les seves famílies. Les activitats que es realitzen pretenen garantir tres àmbits imprescindibles en el desenvolupament dels infants: la alimentació, l’aprenentatge (estudi) i el lleure. Garantint aquets àmbits bàsics creem infants feliços, que amb el temps esdevenen ciutadans compromesos.
Centre Cultural Els Propis. Experiència guanyadora a l’edició de l’any 2016. Porta més de 90 anys treballant al barri de Verdum. És un centre cultural obert al barri, creat amb l’objectiu de donar a conèixer i difondre les festes tradicionals catalanes i la llengua catalana entre els socis. Totes les activitats són obertes. El contacte amb la Comunitat Islàmica va venir de la mà de la Xarxa 9 Barris Acull. Després d’una primera entrevista es va acordar que farien servir el local per les seves activitats religioses, durant el període del Ramadà. Aquest període s’ha anat allargant un dia per setmana fins a l’actualitat. Aquesta experiència ha permès normalitzar la presència a l’espai públic d’una comunitat, la musulmana, que porta molts anys al districte i al barri i que exerceix amb aquesta pràctica el seu dret a la llibertat religiosa.
Plataforma d’Entitats de Roquetes
Experiència guanyadora a l’edició de l’any 2014
L’objectiu és promoure les xarxes de suport mutu i la creació de vincles entre veïns/es, l’autosuficiència i la millora de la gestió de l’economia domèstica (arreglo de roba, auto confecció, etc..) i la co-responsabilització progressiva amb el projecte. L’objectiu és que aquesta iniciativa pugui incidir en la situació socio-laboral dels/les participants (cooperativa de treball, etc.)
IES Congrés/Turó/Galileo/Picasso
Es una modificació en el currículum dels alumnes que s’agrupa en tres àrees i en el qual s’inclouen activitats d’estada en empreses i institucions i altres provinents del programa Èxit 2 de caire més global i integrador que les corrents. Destinat a alumnes d’ESO que han perdut la motivació i necessiten fer un progrés maduratiu que els torni a inserir en un procés formatiu.
Assoc. Educació I Lleure Ubuntu
Neix al 2008 degut a la necessitat d’espais de lleure educatiu per a infància i adolescència a la Zona Nord de Nou Barris. Durant aquests primers anys ha sumat persones, ha consolidat relacions en clau de treball comunitari i en xarxa, ha vist acomplerts els objectius que es plantejaven, i s’han incorporat de nous. La Comissió de Famílies és un projecte per la generació d’un espai de trobada, de reflexió i ajuda mútua de la famílies que hi participen.
Institut Barcelona-Congrés
Aquest projecte pretén fomentar la interacció dels alumnes amb els seus barris i d’aquests amb els joves que els habiten construint un arxiu/col·lecció físic, portàtil, creixent i actualitzable d’imatges, objectes i relats que donin valor a la diversitat cultural quotidiana dels barris de Barcelona, i actuï com a recurs pedagògic i de dinamització intercultural.
Mijac de Roquetes
El MIJAC té com a objectiu promoure la participació dels nens/es i dels adolescents en l’acció que poden dur a terme al seu barri i amb el seu grup d’iguals seguint uns valors promoguts per la fe cristiana tals com l’ajuda mútua, el companyerisme, l’amistat, la voluntat de treball, la participació en l’entorn, etc.
Associació d’Acció Social Xiula
A Ciutat Meridiana i la resta de barris de la Zona Nord (Torre Baró i Vallbona) molts joves del territori abandonen amb fracàs els estudis i no busquen feina. Aquest projecte respon a una part d’aquestes necessitats perquè facilita la inserció laboral i la participació comunitària tot millorant la capacitació, les habilitats i els recursos necessaris per entrar al mercat laboral i contribuir a la vida cívica.
Ass. Sc La Cosa Nostra
El projecte consisteix en anar a visitar “la casa” de l’altre, una espècie d’excursió als recursos veïns. Aprofitant que cada grup o recurs te el seu espai propi (local,sales…) es realitza la setmana del compartim en que cada grup “acull’’ o es “acollit”. En aquestes trobades els amfitrions mostren al grup visitant les seves instal•lacions, les activitats que realitzen, etc..
El Cau de la Ubuntu – Ciutat Meridiana
Experiència guanyadora de l’any 2010.
Ubuntu és una paraula africana que significa “jo sóc perquè tu ets”, té a veure amb el reconeixement mutu, la convivència i el retrobament. Fent honor doncs, a la paraula que porta com a nom el Cau, es vol reivindicar el valor de la convivència com a motor i essència del projecte, que neix dels infants i joves del barri i vol arribar a tothom.
Associació Titellaire de Roquetes
Experiència guanyadora a l’any 2011.
El teatre de titelles és una mostra de cultura popular apta per a tots els públics, que s’adapta a diferents espais i formats i de la que trobem referències arreu del món. Amb els titelles es poden treballar aspectes tan diversos com: convivència i valors, lleure creatiu, ensenyança transversal, tradicions, teràpia de salut i crítica social.
Projecte guanyador
Asociación “Músicos por la Paz y la Integración”
Experiència guanyadora a l’edició de l’any 2013.
Des de l’any 2005 el projecte ha atès més d’un centenar de nens/es i joves de diferents nacionalitats i situació socioeconòmica, està concebut com una estructura i un mitjà per canalitzar la convivència i la integració; a través de la pràctica musical s’estimula el respecte a la diversitat i el coneixement de les manifestacions artístiques del lloc on es desenvolupa el projecte, en aquest cas les manifestacions musicals catalanes al costat d’altres de diversos països.
Projecte guanyador
500×20 Associació pel lloguer públic assequible – AA.VV. Ciutat Meridiana
Experiència guanyadora a l’edició de l’any 2015
L’associació 500×20 lluita pel dret a l’habitatge.
Mitjançant accions diverses com assemblees setmanals, intercanvi d’experiències, aturada de desnonaments, denúncia davant dels ens públics i financers i la coordinació amb altres col•lectius (les PAH, Associacions de Veïns, Stop desnonaments, 15 M, etc.) s’intenta lluitar per una societat més justa en la que cap persona estigui sense sostre.
Una de les principals tasques que es fa és la d’assessorament jurídic gratuït i d’acompanyament a les famílies en totes les fases del procés.
El 90% de les famílies que arriben al servei són d’origen immigrant.
AMPA IES Barcelona-Congrés
La finalitat de l’AMPA és obrir les portes a les famílies per tal que puguin veure els seus fills/es als festivals d’activitats extraescolars i d’aquesta manera puguin conviure les diferents cultures presents als barris de Torre Llobeta i Vilapicina.
D’altra banda, des de l’Ampa s’ha ajudat a famílies sense recursos per a què els seus fills/es puguin participar en l’oferta d’activitats extraescolars, i també s’ha aconseguit promocionar l’ Institut a les escoles de primària del seu entorn.
Associació Xinesa d’intercanvi Cultural
Amb l’objectiu de donar a conèixer la cultura xinesa, des de l’Associació Xinesa d’Intercanvi Cultural s’està participant a diferents esdeveniments del districte: Festival de Sopes del Món, La Cultura va de Festa, la Cerimònia del Té, la gran festa xinesa de la “Mitja Tardor”, la Castanyada, el Festival de Poesia a la Biblioteca de Les Roquetes, la Festa de la Marhaba …
La comunitat xinesa és una gran desconeguda al nostre país, de manera que la idea és treballar perquè hi hagi una major relació amb els veïns/es de la zona.
Parròquia Sant Bernat de Claravall
Moltes de les persones que s’apropen per ser ateses als serveis del barri no parlen castellà i/o català i no tenen per tant la possibilitat d’ accedir a altres serveis del barri, com l’ Escola d’ Adults.
Els cursos estan pensats sobre tot per les famílies, i especialment per les dones, ja que moltes vegades son elles les que porten el pes, no només de l’ educació dels seus fills/es, sinó de la salut, el treball i la casa.
És per això que es vol facilitar un pas previ en l’aprenentatge de la llengua que els permeti incorporar-se a la vida dels barris i relacionar-se amb els veïns/es, alhora que s’ofereixen xerrades sobre diferents temes que els puguin interessar.
Projecte guanyador
Pla Comunitari Ciutat Meridiana
Experiència guanyadora a l’edició de l’any 2012.
Aquest projecte sorgeix amb la finalitat de fomentar les relacions i conseqüentment la convivència dels veïns/es del barri, i amb l’objectiu que els implicats generin un producte (una petita obra de teatre) per tal de conscienciar de forma positiva als altres veïns/es de problemes socials que es donen al barri.
És un taller vivencial en el qual s’ofereixen les tècniques de teatre imatge o teatre d’estàtues humanes, intentant crear una reflexió que condueixi a l’acció en l’espai social prenent com a punt de partida la convivència i la interculturalitat.